Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

info 13 ноември 2020 г.

Подкрепата ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си за избрани от тях три месеца като последица от пандемията.
Финансират се на 100% разходи, необходими за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19 и по-конкретно за:
- закупване на суровини, материали и консумативи;
- за външни услуги (вкл. режийни разходи);
- за персонал  (вкл. разходи за възнаграждения и разходите за осигурителните и здравни вноски за сметка на работодателя,  с изкл. на разходите за персонал подпомогнат по мярката 60/40).
Максималната заявена безвъзмездна финансова помощ е в размер на 50 000 лв.

Допустими по настоящата процедура ще са юридически лица или еднолични търговци, които са малки педприятия и са осъществявали стопанска дейност през 2018 и 2019 г. Предприятията могат да бъдат от редица икономически сектори, с изключение на тези, чиято основна икономическа дейност е в обхвата на Приложение I (Списък по чл. 38) към Договора за функциониране на Европейския съюз, или осъществяват дейности за преработка и маркетинг на горски продукти, или оперират в сектори на производството на храни и напитки, хазарт, финанси и тютюнопроизводство (съгласно КИД 2008).

По-подробно с условията можете да се запознаете тук.

Проектното предложение се подава електронно чрез ИСУН 2020 като се подписва с валиден КЕП. Очаква се мярката да бъде отворена през месец ноември 2020 г.